Culinair Auvergne-Rhône-Alpes met typische streekproducten

Culinair Auvergne-Rhône-Alpes met typische streekproducten

Culinair Auvergne-Rhône-Alpes met typische streekproducten

De regio Auvergne-Rhône-Alpes en met name het departement de Puy-de-Dôme en dus ook in Murol is wereldberoemd om haar typische streekproducten. Ervaar tijdens je verblijf in het vakantiehuis Murol de typische Franse lekkernijen, wijnen en culinaire delicatessen uit de streek!

Culinair Auvergne-Rhône-Alpes met typische streekproducten
Er zijn vele winkels die zijn gespecialiseerd in de typische Franse streekproducten uit de Auvergne-Rhône-Alpes.

De 5 kazen van de streek zijn de Saint-Nectaire kaas, Fourme d’Ambert, Bleu d’Auvergne, Cantal en de Salers kaas met het AOP (Appellation d’Origine Contrôlée) keurmerk.

De ham soorten (Jambon d’Auvergne) en worsten worden geproduceerd volgens eeuwenoude traditionele methodens en zijn heerlijk van smaak. Deze Jambon d’Auvergne wordt gegeten als bij-, voor- en hoofdgerecht of als lekkere snack bij de borrel.


De 5 (AOC) kazen uit de Auvergne-Rhône-Alpes

Saint-Nectaire kaas
De Saint-Nectaire is een platte kaas uit de Auvergne met halfzachte zuivel en een korstkleur die varieert van grauwwit tot bijna oranje. De paté is romig en de volle smaak is aards en nootachtig. Tijdens de rijping op roggestro van 6 weken wordt de kaas gewassen en ontwikkelt de volledig natuurlijk korst. Eén van de kenmerken van Saint-Nectaire is de uitgesproken geur die het best kan worden omschreven als oud; de geur van een donkere, vochtige kelder.

Fourme d’Ambert kaas
Dit is een van de mildste blauwe kazen en wordt in 2 regio’ s rond de steden Ambert en Montbrison gemaakt. Net als bij roquefort wordt de blauwe schimmel eerst ingebracht waarna met een spuit lucht wordt ingeblazen om de ontwikkeling te stimuleren. De korst is nogal droog, de pâte romig en stevig en ruikt naar de kelder.

De 5 (AOC) kazen uit de Auvergne-Rhône-Alpes
Weet jij bij deze Appellation d’Origine Contrôlée kazen de juiste kaasnaam te vinden?

Bleu d’Auvergne kaas
Bleu Auvergne is een relatief jonge kaas. De melk komt van koeien die grazen in de streek in de buurt van Clermont-Ferrand en in het noorden van de Cantal. De roquefort schimmel wordt toegevoegd. De smaak is kruidig en blijft even hangen.

Cantal kaas
De Cantal is een Franse kaas van het type harde kaas, geproduceerd in het departement Cantal, in de Auvergne-Rhône-Alpes. De kaas wordt al eeuwen lang geproduceerd. De kaas heeft een droge korst en wordt gemaakt van de koemelk uit de streek. De kaas moet minstens 30 dagen rijpen. Na 1-2 maanden rijping is het een jonge Cantal, van 3-6 maanden oud is het een Cantal entre-deux, en ouder dan 6 maanden is het de Cantal vieux.

Salers kaas
Al 2000 jaar wordt deze kaas volgens de traditionele methoden in de Puy-de-Dôme geproduceerd. Volgens de AOC voorschriften moet Salers worden bereid met de melk van de koeien die ’s zomers in de bergen grazen. Van de in Frankrijk genoteerde AOC kazen is Salers de enige volledige fermier (bereid op boerderij) kaas: het rode label vormt het bewijs. Salers is het hele jaar verkrijgbaar.

Meer weten? Bekijk dan ook de Franse website: www.fromages-aop-auvergne.com


Jambon d’Auvergne (Auvergne Ham)

Een ander echt streekproduct is de Jambon d’Auvergne. Auvergne ham is gemaakt van Frans vlees en wordt geproduceerd volgens de traditionele methoden van de Auvergne. Het pekelproces, drogen en rijpen duurt negen maanden en die tijd, zorg en aandacht voor het product proef je terug!

Jambon d’Auvergne
De Jambon d’Auvergne is overal in de streek te koop, en op de vele markten kan je vaak de verschillende soorten proeven!

De Jambon d’Auvergne is een heerlijke ham voor bij de borrel, als voorgerecht en als ingrediënt voor een hoofdgerecht. Deze ham wordt ook geserveerd bij het typische streekgerecht van de Puy-de-Dôme de Truffade.


Franse streekgerechten Auvergne-Rhône-Alpes

De geografische ligging van de Auvergne-Rhône-Alpes en de nogal zuinige mentaliteit van de bewoners zijn de inspiratiebron geweest voor de culinaire specialiteiten van deze regio. Bekende streekgerechten zijn o.a. de stoofpot Truffade en de Pounti, deze lekkernijen staan bij vele restaurants uit de streek op het menu.

Truffade
Het Truffade gerecht is gemaakt met aardappelen en de Cantal of Salers kaas, vaak geserveerd met een wintergroene salade en ham.

Frans streekgerecht Truffade
Heerlijk buiten op een terrasje genieten van het streekgerecht Truffade met een frisse Franse wijn.

Pounti
De Pounti of Picoussel is een oud boerengerecht. het is een paté gemaakt van tarwebloem (of rogge) gemengd met eieren en melk, bladeren van snijbiet, spek en pruimen. Het wordt meestal koud gegeten of licht aangebraden in plakjes en vergezeld van een salade.

Geniet van alle streekgerechten met een heerlijke Franse wijn zoals o.a. de Châteaugay, Madargues, Saint Porçain en de Corrent of Boudes wijn.

Tip: Vraag bij het restaurant welke wijn zij adviseren bij het gerecht en je proeft direct die typische en heerlijke smaak combinatie!


Voor de echte fijnproever is de Auvergne-Rhône-Alpes een aanrader!
Patricia en Eugene – De Nederlandse eigenaren van vakantiehuis Murol


Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is er te doen in de omgeving van het vakantiehuis Murol in de Auvergne?

Ben je samen of met je gezin met kinderen op vakantie, is het natuurlijk leuk om uitstapjes te maken. Voor de ouders en kinderen is er genoeg te doen tijdens je vakantie in het vakantiehuis Murol in de Auvergne-Rhônes-Alpes (voorheen Auvergne) Denk hierbij aan: culinaire uitstapjes, kastelen bezoeken, markten en brocantes bezoeken en steden en dropjes in de buurt.

Zijn er leuke en goede restaurants in de buurt?

Ja er zijn leuke en goede restaurants in de buurt van het vakantiehuis. Culinair – lekker uit eten gaan in één van de verschillende restaurants in de buurt als bijvoorbeeld in de plaatsjes als Super Besse, Besse et Saint Anastaise , Saint-Nectaire en natuurlijk in Murol zelf.

Zijn er kastelen in de buurt?

Ja en je hebt zelfs vanuit je vakantiehuis in Murol uitzicht op Château Murol. Kastelen – Bezoek het schitterende kasteel Château Murol. Je kunt er wandelend naartoe. Er zijn vele kastelen in de regio Auvergne-Rhône-Alpes en de Puy-de-Dôme te bezichtigen. We hebben een paar van de dichtstbijzijnde kastelen uitgelicht voor een leuke dagtrip. Dit zijn o.a. de kastelen van Aulteribe, La Batisse, Pontgibaud, het kasteel van Murol en het kasteel du Val.

Zijn er leuke markten en gezellige brocantes in de omgeving?

Ja. De Auvergne-Rhône-Alpes staat bekend om zijn streekproducten. Die vind je natuurlijk het beste op de lokale markten in de streek. Vind je het leuker om een brocante of vide grenier te bezoeken. Er worden in de zomer maar ook in het voorjaar en rond de kerst verschillende brocantes georganiseerd.

Hebben jullie tips voor een citytrip of authentieke Franse dorpje in de buurt?

Ja. Altijd leuk om iets te zien van de historie van de streek waar je op vakantie bent. Ga tijdens je vakantie in het vakantiehuis Murol in de Auvergne-Rhône-Alpes bijvoorbeeld een dagje naar Clermont-Ferrand, of bezoek de pittoreske plaats Besse-et-Saint-Anastaise of kijk hoe de kaas gemaakt wordt in Saint Nectaire.


Vakantiehuis Murol beschikbaarheid en verhuurprijs, online reserveren!

Vakantiehuis Murol

Beschikbaarheid en prijzen

Boek nu, online reserveren!


Like, tweet, pin, deel, whatsapp en mail!