Clermont-Ferrand

Clermont-Ferrand

Clermont-Ferrand

Op nog geen 35 minuten autorijden vanaf het vakantiehuis Murol ligt de mooie oude stad Clermont-Ferrand. Clermont-Ferrand is de hoofdplaats van het departement Puy-de-Dôme. En was voor de samenvoeging van de regio’s Auvergne en Rhône-Alpes in 2016 de hoofdstad van de regio Auvergne. Clermont-Ferrand ligt aan de voet van de indrukwekkende vulkaan de Puy-de-Dôme.

Wat Clermont-Ferrand zo bijzonder maakt is, dat er gebruik is gemaakt van dit vulkanisch gesteente voor de bouw van verschillende monumenten. Deze zwarte steensoort geeft de stad een krachtige uitstraling.

De de mooie oude stad Clermont-Ferrand
Clermont-Ferrand is de hoofdplaats van het departement Puy-de-Dôme.

Wij vinden het altijd heerlijk om hier naartoe te gaan. Het is namelijk een leuke stad om doorheen te struinen en te winkelen. Met zijn mooie oude straten en gebouwen, vele winkels en vele culturele en muzikale activiteiten is deze stad zeker de moeite waard om eens te bezoeken tijdens een dagtrip.

Bekijk: Clermont-Ferrand op Google Maps


Wat is er te doen en in Clermont-Ferrand?

Je kunt in de stad Clermont-Ferrand allerlei uitstapjes maken, van musea met cultureel erfgoed tot het ontstaan van het Michelin mannetje! Je kunt de rust opzoeken in basilieken, kerken en kathedralen of helemaal uit je dak gaan bij de vele festivals en festiviteiten die in de stad plaatsvinden.


Terugkerende jaarlijkse festivals evenementen met o.a.

  • Februari: Nationaal en een internationaal festival van de korte film.
  • Mei: Europavox, een festival van Europese muziek en kunstroutes.
  • Juli en November: Festival Trans’urbaines gewijd aan Hip Hop, dans, graffiti, DJ-en.
  • Juli en Augustus: Les Contre-plongées de l’été met circus, muziek, dans, theater, openlucht cinema.
  • Oktober: Jazz en Tête International Jazz Festival, Clermont-Ferrand.
  • November: Rendez-vous du carnet de voyage.

Bekijk de stadsprogrammering met evenementen van Clermont-Ferrand op:

Bekijk de website van Clermont Auvergne Tourisme met grote evenementen:


Musea, cultureel erfgoed en dagtrips

Basiliek Notre-Dame-du-Port
Deze Romaanse basiliek Notre-Dame-du-Port maakt deel uit van het werelderfgoed van de UNESCO. Het is een prestigieus bouwwerk met een bijzondere architectuur en beeldhouwkunst uit de 12e eeuw. De basiliek is volledig gerestaureerd.

Kathedraal Notre-Dame-de-l’Assomption van Clermont-Ferrand
Deze gotische kathedraal, opgetrokken uit zwart vulkanisch gesteente dat afkomstig is uit Volvic. Met de bouw is een begin gemaakt in 1248 en de kathedraal is in de 19e eeuw afgebouwd door de beroemde Franse architect Viollet-le-Duc.

Het Michelin Avontuur
In een oude fabriekshal op een volledig opgeknapt terrein wordt met behulp van audiovisuele middelen de geschiedenis van de succesvolle multinational Michelin verteld. Alle eer aan het Michelin mannetje!

Place de Jaude
Het Place de Jaude is al sinds de oudheid het hart van de stad. Hier staan veel historische monumenten en bevindt zich een levendig winkelgebied. Midden op het plein staat het standbeeld van Vercingétorix gemaakt door Bartholdi.

MARQ / Musée d’Art Roger-Quilliot 
Met collecties van het museum van Schone Kunsten. Dit museum is gevestigd in een oud klooster dat in de 20e eeuw helemaal is opgeknapt. Mis vooral niet de zalen met kunst uit de 19e eeuw (Gustave Doré, Chassériau, Bartholdi en Camille Claudel).

Muséum d’histoire naturelle Henri-Lecoq
Er is het Henri-Lecoq museum dat beschikt over twee zeldzame rekenmachines die zijn uitgevonden door Blaise Pascal. Pascal werd in 1623 in Clermont geboren.

Musée Bargoin
Het Bargoin Museum is gevestigd in een neoklassiek gebouw dat in 1903 werd ingewijd in het hart van de stad Clermont-Ferrand en biedt bijzonder rijke en originele collecties. Het herbergt twee afdelingen: een gewijd aan archeologie en de andere aan textiel. Het Bargoin museum met een grote collectie archeologische voorwerpen waaronder Gallische votieven die uniek zijn in Europa.

Bekijk een overzicht musea en beeldende kunst in Clermont-Ferrand op:

Moderne kunst
Er zijn verschillende centra met hedendaagse moderne kunst zoals de Tôlerie, het Hôtel Fontfreyde (fotocentrum) en de Frac Auvergne in het historische centrum van de stad.


Er is altijd wel wat te beleven in de stad Clermont-Ferrand!
Patricia en Eugene – De Nederlandse eigenaren van vakantiehuis Murol


Er is altijd wel wat te beleven

Er is altijd wel wat te beleven in de stad Clermont-Ferrand en natuurlijk zijn er ook de leuke kleine straatjes of het plein Jaude met de restaurants om heerlijk te eten of gezellig een wijntje te drinken in de zon en te genieten van alles om je heen.

Lees ook ‘Restaurants in de Puy-de-Dôme‘ op onze website.